Sådan får du bæredygtigt drikkevand

8 måder, vi gør dit drikkevand bæredygtigt

Hos Kuvatek designer vi løsninger med afsæt i mennesker og miljø. Vi har siden opstarten i 1985 haft et skarpt fokus på bæredygtighed.

Ud over ambitionen om at producere den bedste og mest holdbare vandkøler på markedet vil vi også levere den mest bæredygtige.

Hvordan sikrer vi, at dit drikkevand bliver bæredygtigt?
Det gør vi bl.a. på disse 8 måder.

Kuvateks gennemstrømskølere er bæredygtige, fordi …

  1. De har et lavere standbyforbrug end kølere med tank, filter og UV-lys.
  2. De kan nemt indgå i energispareprogrammer med slukkeperioder.
  3. De bruger kun naturlige kølemidler.
  4. De er servicefri – og deraf mindre miljøbelastende.
  5. De bliver fremstillet af genanvendelige materialer.
  6. De bruger effektive varmevekslere.
  7. De har et lavt transportindhold.
  8. De er utroligt rengøringsvenlige.

Du kan læse mere uddybende om hvert enkelt punkt herunder.

1. Kuvateks gennemstrømskølere har et væsentligt mindre standbyforbrug end kølere med tank

En drikkevandskøler står på standby i langt størstedelen af dens liv – op mod 95-98 %. Derfor er det os magtpåliggende hos Kuvatek at minimere standbyforbruget.

Ifølge test hos Forsvaret bruger Kuvateks kølere op til 90 % mindre strøm end en tilsvarende køler af andet fabrikat. Samme test konkluderer også, at Kuvateks vandkølere kontinuerligt leverer væsentligt koldere vand.

Du kan læse et uddrag af Forsvarets rapport her.

Kuvateks vandkølere er gennemstrømskølere – det vil sige, at de kun køler, når du tapper fra hanen. Derfor bruger de ikke strøm på at vedligeholde nedkøling af en vandmængde, som kølere med tank gør.

Desuden bruger kølere med tank strøm på at bekæmpe bakterier. I tankene står vandet nemlig ”stille”, og derfor er der en risiko for bakteriedannelse. Det imødegår kølerne med tank ved at installere for eksempel UV-lys, som så skal stå tændt uafbrudt.

I gennemstrømskølere er der ingen risiko for bakteriedannelse. Ingen tank, intet filter, ingen levesteder for bakterier. Derfor er der heller ingen strøm spildt på bakteriebekæmpelse.

I Danmark har vi noget af verdens reneste vand. Hvorfor spilde penge og strøm på en drikkevandskøler, der renser vandet med filtre og UV-lys? Disse kølere er designet til udenlandske markeder, hvor vandet ikke er som rent som her.

2. Kuvateks kølere indgår snildt i energispareprogrammer med slukkeperioder

Du kan reducere standbyforbruget på en Kuvatek-køler med 80 % eller mere, hvis du lader den indgå i et energispareprogram. På den måde virker vores kølere fuldstændig som en elpære eller andet ”plug and play”-udstyr.

Hvis du slukker for strømmen, har Kuvateks gennemstrømskølere ikke vand, der står og bliver dårligt, fordi det opbevares i en tank. De kan derfor sagtens tåle, at du slår strømmen fra, og stadig levere dejligt koldt vand på rekordtid.

3. Kuvatek bruger naturlige kølemidler

Vores vandkølere er udstyret med det naturlige kølemiddel R290, som har en GWP-værdi på ca. 3. GWP står for Global Warming Potential og er et tal, der angiver, hvor høj drivhuseffekt kølemidlerne har. Alle kendte konkurrenter bruger R134a, som har en GWP-værdi på ca. 1.300.

4. Kuvateks kølere er servicefri – og deraf mindre miljøbelastende

Kuvateks drikkevandskølere kræver ingen service. Der er ingen tanke at rense eller filtre at skifte.

Derfor er der ikke brug for en tekniker eller servicemontør til at køre rundt på de danske landeveje. På den måde sparer vi transport.

At vores kølere er servicefrie, betyder også, at servicemontøren heller ikke skal skifte reservedele som filtre, UV-lys og elektronikdele. Derfor er der heller ingen CO2-belastning ved bortskaffelse af brugte dele.

5. Kuvateks kølere bliver fremstillet af genanvendelige materialer

Vores kølere består primært af rustfrit stål og aluminium. Der er intet svært genanvendeligt elektronikskrot såsom UV-lys med kviksølv. Kun et folieskilt og olien i kompressoren kan p.t. ikke genanvendes.

Det giver et fint livscyklusregnskab. Vi er underlagt EU’s DPA-WEEE-ordning om bortskaffelse af elektrisk udstyr. Når en Kuvatek-køler er udtjent efter lang og tro tjeneste, så kan stort set alt i maskinen genbruges. Vi køber gerne din bruge Kuvatek-køler tilbage og renoverer den til gensalg. 

6. Kuvateks kølere bruger effektive varmevekslere

Vores gennemstrømskølere er udstyret med en rør-i-rør-køler med en meget effektiv Danfoss-kompressor. De køler kun, når du tapper vand – der er ikke en tank, der skal holdes på drikketemperatur. Kuvatek-kølere indeholder mellem 0,1 og 0,2 liter vand internt i rørsystemet afhængigt af model.

7. Kuvateks kølere har lavt transportindhold

Vores vandkølere er produceret i Sindal i Nordjylland. Vi får materialerne leveret i komprimeret form, for eksempel som aluminiumsplader, der bliver tilpasset i lokalområdet. På den måde undgår vi at skulle transportere et færdigt og tungt produkt den halve klode rundt.

Desuden er Kuvateks kølere bemærkelsesværdigt kompakte til forskel fra andre kølertyper, som kræver mere plads til blandt andet filtre og vandtanke.

8. Kuvateks kølere er utroligt rengøringsvenlige

Alt, du skal gøre, er at tørre køleren over med almindelige Svane-mærkede rengøringsmidler som led i den almindelige rengøring. Indimellem skal du måske afkalke hanespidsen med vand blandet op med eddike – det afhænger af vandets hårdhed. Men alt i alt er der ingen indre rengøring eller renseprocesser.

Det var 8 måder at gøre drikkevandet mere bæredygtigt på – men arbejdet fortsætter. Når vi udvikler nye løsninger, vejer hensynet til miljøet altid tungt. Det er en grundpille i vores arbejde og i vores værdigrundlag.

Tilbage

Du er altid velkommen
Vi er altid parat til at hjælpe dig!

Vi har mange års erfaring i at give vejledning og rådgivning til vores kunder. Derfor kommer vi gerne forbi hos dig og giver gode råd om, hvilke løsninger og muligheder der passer dig.